Cijepljenja

Nitko ne želi da njegov ljubimac oboli od neke od zaraznih bolesti. Cijepljenje je jedan od načina da im u tome pomognemo.

KOJE SU TO BOLESTI PROTIV KOJIH MOŽEMO CIJEPITI SVOG LJUBIMCA?

Citat naredbe iz NN za tekuću godinu

(1) Svi psi moraju biti označeni u skladu s Pravilnikom o označavanju pasa (»Narodne novine«, broj 72/10).

(2) Psi stariji od tri mjeseca moraju, jednom godišnje, biti cijepljeni protiv bjesnoće na čitavom području Republike Hrvatske, s time da između dva cijepljenja ne smije proteći više od 12 mjeseci.

(3) Pas koji tijekom godine navrši tri mjeseca mora biti cijepljen u narednih 14 dana, a pas koji nije ranije cijepljen u roku od 14 dana od dana njegove nabave.

(4) Preporuča se cijepljenje mačaka i pitomih vretica protiv bjesnoće.

(5) Za cijepljenje pasa, mačaka i pitomih vretica može se koristiti samo monovalentno cjepivo od umrtvljenih, visokoimunogenih sojeva virusa bjesnoće.

(6) U slučaju kad veterinarski inspektor, naredi cijepljenje i drugih vrsta životinja protiv bjesnoće, mora se koristiti samo monovalentno cjepivo od umrtvljenih, visokoimunogenih sojeva virusa bjesnoće.

(7) Troškove provođenja mjera iz stavaka 1., 2., 3., i 4. ove točke snosi posjednik životinje. Troškovi provođenja mjera iz stavka 6. ove točke podmiruju se iz državnog proračuna.

Psi

  • Bjesnoća je virusna zarazna bolest koja je ujedno i zoonoza (mogu oboljeti i ljudi), te je 100 % smrtonosna. Da bi zaštitili sebe, druge ljude i svog ljubimca, potrebno je cijepiti psa jednom godišnje. U našoj zemlji cijepljenje pasa protiv bjesnoće je obavezno i propisano zakonom
  • Parvoviroza je vrlo opasna i visoko kontagiozna zarazna bolest koja se očituje jakim gastroenteritisom te je često fatalna, posebice kod mlađih pasa.
  • Štenećak je virusna zarazna bolest koja pogađa probavni, dišni a ponekad i živčani sustav.
  • Hepatitis je virusna zarazna bolest koja pogađa jetru
  • Leptospiroza je bakterijska infekcija bubrega i jetre, a širi se preko štakora

Mačke

U Hrvatskoj cijepljenje mačaka protiv bjesnoće nije obavezno, ali je preporučljivo

  • Zarazni enteritis mačaka (Panleukopenija mačaka) je virusna zarazna bolest koja može imati različite simptome i tijek – od perakutnog oblika sa brzim uginućem do blagog tijeka bolesti.
  • Mačji kalicivirus ili feline calicivirus (FCV) je uzročnik najčešće virusne zarazne bolesti gornjih dišnih puteva u mačaka koju prate simptomi od strane dišnog sustava te ponekad artritis. Najčešći problemi ili komplikacije se pojavljuju kod mladih mačića ili starijih ljubimaca.
  • Virusni rinotraheitis mačaka zarazna je bolest uzrokovana herpes virusom. Tijek i težina bolesti mogu biti vrlo različiti – od inaparentnih oblika pa do naglog uginuća. Naročito osjetljive su mlade životinje, u kojih smrtnost može biti do 100%.